Via Ibiza naar Spanje

Op maandag 23 september vertrekken we om 08.00 uur naar Ibiza.

We komen om 18.30 uur aan bij Santa Eulalia del Rio. We besluiten om in deze baai te gaan ankeren. We besparen hiermee in ieder geval € 76,00.

We liggen hier redelijk rustig en genieten van de zonsondergang.

Na een goeie nachtrust vertrekken we om 10.45 uur naar de baai van de hoofdstad Ibiza. We zeilen in het begin erg rustig. Daarna moeten we steken en schieten we nauwelijks op. Halverwege gaan we op de motor verder.

We naderen de baai van Ibizastad met daarbinnen diverse havens. Janny heeft gisteren gebeld voor een plaats en dat zou geen probleem zijn. Aangekomen in de baai varen we eerst een rondje ter oriëntatie.

Vervolgens roepen we de geplande haven aan, er wordt geantwoord en ze gaat kijken voor een plaats. Vervolgens horen we niets meer, zodat we het nog eens proberen. We mogen naar binnen en Janny plaatst alle fenders. Vervolgens zegt een marinero, dat we weer moeten vertrekken. In andere havens zien we genoeg plek, maar we kunnen nergens terecht. Sommigen reageren helemaal niet. Dan maar voor anker in Cala Talamanca. Morgen op weg naar Altea in Spanje.

We vertrekken om 07.00 uur; het wordt net licht. Er wordt geadviseerd om de doorgang tussen Ibiza en Formentera bij daglicht te bevaren. We zeilen met een snelheid van zo’n 7.5 knoop tussen de eilanden door. Opeens geeft de dieptemeter 1 meter 50 aan; we schrikken ons rot. Waarschijnlijk is het een school vissen. Evenlater is het weer goed. De zee is erg onrustig; swell en windgolven komen uit verschillende richtingen. Altea is niet te bevaren en we besluiten de nacht door te varen naar Cartagena. We krijgen een kleine medepassagier op de reling. Bij het ochtendgloren vertrekt t’ie weer en laat als dank poep op het dek achter. Om 09.15 uur liggen we aan de C steiger nr.13 in Yacht Port Cartegena. Lisa & Ross verwelkomen ons.

Zuidkant Mallorca

Op woensdag 18 september vertrekken we om ongeveer 08.00 uur van Menorca naar Mallorca.

Marco probeert onderweg een vis te vangen. We hebben wel trek in een visje vanavond. Hij heeft beet. Er volgt een lang gevecht met de vis. Samen proberen we de hem binnen te halen, maar hij blijkt sterker. Bij een nieuwe poging heeft Marco weer beet. Bij het binnenhalen blijkt het een groot stuk plastic. We nemen het mee in de boot; één stuk plastic minder in de zee. Bij ons avondeten ontbreekt de vis, maar we smullen evengoed.

Nee, we zijn niet in Edam. We zijn in Porto Colom Mallorca. Dit is net als Mahon een natuurlijke haven. Gelukkig kregen we gelijk een plek toegewezen. In de zomer lukt zoiets niet.

Er is een leuke wandelroute naar de vuurtoren. We komen eerst door het historisch centrum.

Er is veel te zien: Leuke woningen, gekleurde boothuisjes, mooie bootjes, interessante elektriciteit en prachtige kustlijn.

Er is een grote diversiteit aan woningen, waarvan sommige leuke versieringen hebben.

Uiteindelijk komen we bij de vuurtoren. Morgen gaan we met de bus naar Felanitx; een oud historisch stadje.

We wandelen rond in Felanitx en zijn op zoek om ergens koffie te drinken.

We vinden een apart plekje met een leuke snoepuitstalling en een geplakte plakbandhouder. We nemen koffie met iets lekkers erbij.

Het koffietentje ligt aan het begin van het pad naar een kerkje. Het pad begint met een hoeveelheid treden. Onderweg kun je uitrusten op de stenen bank. Bij het kerkje staat ‘Bella Villa Año 1851 er verlaten bij.

We zijn hongerig geworden en wandelen naar de Lidl om wat broodjes te kopen. Maar helaas, we mogen er niet in. Er heeft een brandje gewoed en vandaag gaat de zaak niet meer open. Dan maar even een terrasje pakken en vervolgens met de bus weer terug.

Op 22 september zeilen we naar Cala de Santa Ponsa Mallorca om de volgende dag naar het eiland Ibiza te gaan.

Op weg naar Menorca

We willen vrijdag 13 september vertrekken naar Menorca, maar besluiten nog een dag te wachten vanwege de golfhoogte. Er heeft lange tijd een oostelijke wind geblazen, maar er komt een periode van weinig wind. We willen graag zeilen en zaterdag ziet alles er gunstig uit; de golfhoogte is gehalveerd. Wel krijgen we volgens de verwachting nog ergens een windstilte, maar die proberen we te omzeilen. Zo vertrekken we zaterdag 14 september om 07.00 uur ‘s-morgens.

We beginnen rustig en zeilen met een snelheid van 3 tot 4 knopen. Het schiet niet erg op zo, maar nemen dit voor lief. Na enkele uren verandert de zee. Er komen steeds hogere golven en witte schuimkoppen. “Wat krijgen we nou?”, dit is niet de verwachting. De golven komen soms de kuip binnen. We schrikken ervan, maar na een tijdje zijn we er aan gewend. Halverwege valt opeens de windmeter uit. Dat kunnen we er ook nog wel bij hebben; alles went! Na enkele uren doet t’ie het ineens weer; gelukkig maar. We hebben nog nooit tijdens een overtocht op de grond gezeten, maar nu voelt dit het prettigst om even iets na te kijken in een boekje.

We zien verder niemand op het water, echter 10 mijl voor Menorca ontdekken we een zeilboot in de verte achter ons. Na 37 uur op de hoog golvende zee, varen we naar de ankerplek bij Ile du Lazaret vlakbij Mahon Menorca. Pas daar is het rustig. De zeilboot die achter ons zat, komt laat in de avond binnen. De volgende dag spreekt Marco de zeiler van deze boot; hij komt uit Nieuw-Zeeland. Hij vond de ruige zee van gisteren hetzelfde als hoe de zee tussen Tahiti en Nieuw-Zeeland kan zijn.

Na twee nachten besluiten we een klein stukje verder te varen; dan zijn we alvast op weg naar Mallorca. Het is ongeveer 7,5 mijl. De bedoeling is om te ankeren, maar dit blijkt niet mogelijk. We gaan aan een boei. Het is nog aardig druk op het strand. Janny zwemt naar het strand en Marco vermaakt zich op de boot. Morgen gaan we weer verder.

Nog even Sardinië

Op 27 augustus vertrekken we met KLM van Schiphol Airport Amsterdam naar Elmas Aeroporto Cagliari.

We hopen zo, dat we bij de landing over de haven vliegen. Jammer genoeg is de wind ons wat dat betreft niet gunstig gezind.

De volgende dag regent het flink en waait het hard. Gelukkig wordt het nog wel droog om boodschappen te halen.

Ons grootzeil gaat niet uit de mast. Het lukt ons op geen enkele wijze. We besluiten hulp in te roepen. Drie mannen van Creative Yachting Solutions lossen dit probleem in een half uurtje voor ons op. Ppppffft dat is weer een zorg minder.

We wandelen door het ‘Giardini Pubblici’ van Cagliari, waar deze prachtige bomen staan.

We zijn al heel lang aan het dubben of we naar Licata op Sicilië of naar Cartagena in Spanje zullen gaan. Op Sicilië zijn we nog nooit geweest, maar er valt daar meer regen dan in Cartagena. Uiteindelijk kiezen we voor Spanje. Op zondag 8 september vertrekken we om 07.00 uur naar Isola di San Pietro. Dan zijn we alvast op weg. Om 18.00 uur komen we aan in Marinatour te Carloforte.

De vorige keer dat we hier waren hebben we erg veel gewandeld. Op de fiets kom je echter wat verder. We fietsen op 10 september naar het noorden en bij thuiskomst op de boot eten we een heerlijk bord spaghetti.

Op 12 september fietsen we naar het zuiden. Eerst langs de zoutmeren in Carloforte om vervolgens even te kijken bij strand Guidi. Daar hebben we vorig jaar voor anker gelegen met heel slecht weer. Toen onweerde het, goot het van de regen en hadden we veel swell. Dan ziet het er nu heel anders uit.

De voorbereidingen voor vertrek zijn in volle gang en op 14 september vertrekken we naar Menorca.